Is je therapie wetenschappelijk bewezen?

Wetenschappelijk onderzoek naar lage rugpijn. Oefentherapie werkt!

Oefentherapie bij mensen met lage rugpijn heeft zeker resultaat. Deze therapie kan pijn verminderen en bevordert het functioneren van patiënten met lage rugklachten. Dit concludeert epidemioloog Maurits van Tulder van het VU medisch centrum. Hij was initiatiefnemer van een internationale literatuurstudie waarna de resultaten gepubliceerd werden in de Annals of Internal Medicine.

Onderzoek naar oefentherapie
Lage rugpijn kan de mobiliteit ernstig verstoren. In Nederland kosten lage rugklachten ruim vier miljard euro per jaar aan ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Studies laten ook zien dat lage rugpijn bij zeker 85% van de werkende bevolking te minste een keer voorkomt. In de 61 studies die zijn geanalyseerd wordt oefentherapie vergeleken met de resultaten van patiënten die geen therapie of een andere therapie kregen aangeboden.

Effect bij chronische pijn
Recente studies keken naar het effect van therapie bij patiënten met chronische rugpijn. Daaruit blijkt dat deze patiënten voordeel hebben van oefentherapie. Daarnaast werd een tweede literatuurstudie gedaan onder 43 onderzoeken die zich speciaal richten op oefentherapie bij patiënten met chronische rugpijn. Hierin werd de vraag beantwoord wat het effect is van therapie en meer specifieke interventies op het verminderen van pijn en verbetering van het functioneren van deze patiënten.

Uit de analyse blijkt dat maatgerichte, individuele oefentherapie onder begeleiding van een oefentherapeut het meest effect heeft. Volwassenen met chronische klachten hebben het beste resultaat bij met name rekoefeningen, spierversterkende oefeningen en psycho-educatie.

Het is de eerste keer dat een dergelijke studie op deze schaal werd gedaan. Van Tulder en collega’s tonen met deze literatuurstudie duidelijk het positieve effect aan van oefentherapie voor patiënten met chronische rugklachten.

Psychomotorische Kindertherapie is door de  consumentenbond als doeltreffend beoordeeld.


← FAQs